Hazai BJJ érmek az EB-n!

 
Az elmúlt néhány hónap szép érmeket hozott a MaxPain Sportcentrum két tagjának is. Breining Dávid és Balinkó Bató Botond képviselte Dunaújvárost a Carlson Gracie Team tagjaként először a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő Hungarian Open-en, majd a januárban Lisszabonban lezajló IBJJF Európa-bajnokságon. Mindketten nehéz mezőnyben verekedték végig magukat, végül Botond a magyarországi versenyen első, míg az Európa-bajnokságon rangos második helyezést ért el. Dávid, aki egyben a helyi MMA csapat vezetője egyben, szintén kiváló teljesítményt nyújtott; míg a magyarországi fordulón egy könyöksérülés és egy felrepedt szemöldök kíséretében első helyet szerzett, addig Lisszabonban az elődöntőig menetelt és csupán pár helyzetponttal maradt le a döntőről. Ezúton is gratulálunk kiemelkedő teljesítményükhöz és a felkészülés során nyújtott kitartó munkájukhoz. A versenyek után a következő interjú keretében faggatták ki edzőtermünk vezető alakját, Breining Dávidot:

 

 
„Kevert harcművészet, avagy az MMA titka
 
Nem szeretnék teljesen naívnak tűnni a következő témában, s előzetesen fontosnak tartom elmondani, hogy mindig is áhítattal néztem a karatés filmeket, továbbá szeretem Steven Seagalt, s igen jót szórakoztam a Kung-Fu Panda című rajzfilmen. Amikor azonban egy olyan plakátot látok, amin fiatal emberek invitálnak MMA bajnokságra, egy kicsit visszahőkölök. S ma rá kellett döbbennem arra, hogy ez a hiányos ismereteim miatt van így.
 
Aki megingatott ebben a kérdésben, nem más, mint Breining Dávid, egy harmincas évei elején járó fiatalember. Első látásra nagyon megnyerő, kellemes ember, egyáltalán nem félelmetes. S miért kellene annak lennie? Az én gondolatom szerint azért, mert MMA versenyeken küzd a szőnyegen, szép eredményekkel.
 
Miért nem kosárlabda, vagy kézilabda?
 
Talán mert nincs túl jó labdaérzékem. Így aztán 12-13 éves koromban karatézni, majd aikidozni kezdtem. Már akkor tudtam, hogy ez az én utam, hiszen élveztem az aktív sportolás előnyeit, azt, hogy itt soha nincs egyedül az ember, mindig számíthat a társaira, a közösségre. Mára tudom, hogy rengeteg mindent ad, ha valaki életmód szerűen sportol. Megtanít például a célra összpontosítani. Megtanít mások számára esetleg reménytelennek tűnő helyzetekből felállni. Amit számomra a heti hét-nyolc kemény edzés a gyümölcseként hoz, az például a világjárás, hiszen a versenyek nagy része külföldön van.
 
Talán a legnagyobb bizonyossággal te ingathatsz meg abban, hogy az MMA nem is olyan félelmetes. Mi is ez tulajdonképpen?
 
Az MMA, más néven Kevert Harcművészetek egy úgynevezett Full Contact küzdősport, mely igen széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek. A sportág mai formájában 1993-ban jött létre, az USA-ban. Megtalálhatóak benne az állás- és a földharc leghatékonyabb technikái. Ez a sport nem harcművészet, hanem egy szabályrendszer szerinti küzdelem. A versenyzésen kívül (ami természetesen nem kötelező velejárója) kiváló fizikai kondíciót és remek alakformálási lehetőséget biztosít a sportolni vágyóknak.
 
Hogyan képzeljünk el egy ilyen küzdelmet?
 
Én az MMA-n belül a Brazil Jiu-Jitsu-t gyakorlom, amelynek célja az ellenfél mihamarabbi feladásra kényszerítése fojtással vagy ízületi feszítéssel. Ütni, rúgni nem lehet, csak dobni és feszíteni. Nem két vállra fektetésre és nem is pusztán pontszerzésre törekszünk, hanem ténylegesen az ellenfél fizikai közömbösítésére. Részben e miatt a szemlélet különbség miatt lényegesen több és kidolgozottabb földharc elemet tanít a hagyományos szabad-, és kötött fogású birkózáshoz, illetve a japán irányzatokhoz képest. Ez a stílus komoly filozófiai háttérrel rendelkezik, itt nem az ellenfél, partner „elpusztítása” a cél, hanem a fejlődés és önmagunk megismerése.
 
Legutóbbi versenyeredményed?
 
Lisszabonban, az Európa Bajnokságon bejutottam a legjobb nyolc közé, s mivel kevés még a verseny rutinom talán a szerzett tapasztalatokat értékelem most a legtöbbre. Büszke vagyok azonban a tanítványomra, a 16 éves Balinkó Botondra, aki ezüstérmet szerzett!”
 
-Balázs Eszter-