Ving Tzun


A Ving Tzun tradicionális alapokon nyugvó modern harcművészet.  Kis erővel, maximális hatékonysággal veszi fel a harcot. Hatékonysága a gyorsaságából és pontosságából ered. Ebben a stílusban nincsenek versenyek mivel ez egy önvédelmi rendszer, nem sport. Nagy magabiztosságot ad rövid idő alatt a stílus gyakorlóinak, remekül helyt áll az összes állóharc stílussal szemben. Nőknek és gyengébb fizikai erejű embereknek, gyerekeknek is ideális. Az önvédelmi szituációkban a menekülés megteremtésére nagy hangsúlyt fektetünk az oktatás során. A technikák magas szintű elsajátítása nem vesz hosszú időt igénybe és biztosan állíthatjuk, hogy az önvédelem egyik legtökéletesebb formája. Iskolánk a Lévai Péter által vezetett Békés Megyei Önvédelmi és Közelharc Egyesület tagja, Magyarország egyik legnagyobb iskolája folyamatos tagfelvétellel és állandó magánórás képzési lehetőséggel. Oktató Breining Dávid 1. fokozatú mester.

 

 

 

 

Önvédelem legkövetkezetesebb formája

A Ving Tzun az emberiség valaha kigondolt legötletesebb/leghatékonyabb önvédelmi rendszere, mivel:

- A Ving Tzun nem fizikai erőfölényen vagy akrobatikus képességeken alapul, így egy fizikailag gyengébb ember számára is lehetővé teszi, hogy megvédhesse magát

- A Ving Tzun arra tanít, hogy használd fel az ellenfél erejét, és azt fordítsd vissza rá.

- A Ving Tzun-önvédelem a tapintási reflexeken alapul, amelyek önkéntelenek és egyenesen következnek az ellenfél támadásából.

- Ebből adódóan a Ving Tzun nem dől be a látást célzó trükköknek, amelyek a harcos félrevezetését célozzák.

- A Ving Tzun eléggé gyorsan megtanulható, és lehet rá építeni.

- A Ving Tzun megfelel az "alkalomhoz illő erő elvének, így felhasználható a törvények alkalmazáshoz szükséges területeken is.

-A Ving Tzun egy teljes harcművészeti rendszer. Jelentősége nem annyira a stílusra jellemző külsőségekben és trükkökben, hanem sokkal inkább a koncepció forradalmian új teljességében fogható meg. Azonnalisága-közvetlensége, a mozdulatok takarékossága, stb. a Ving Tzun-t a valaha volt leggyorsabb harcművészetté teszik.
-A Ving Tzun gazdaságossága

A mozdulatok száma
A Ving Tzun olyan módon lett kialakítva, hogy használója kevés mozdulattal is hatékonyan tudjon harcolni.
Az önvédelem legjobb módja az, ha az ember a legtöbb támadást a lehető legkevesebb mozdulattal képes elhárítani!

A mozdulatokat egyidejű használata
A Ving Tzun-ban akár egyszerre három különböző mozgásmintázatot is végrehajthatunk.


Az "erő" négy útja:
Amikor "erővel" kerülünk szembe, a Ving Tzun négy alapelvet használ fel:
1, Szabadulj meg saját "erődtől"
2, Szabadulj meg ellenfeled "erejétől"
3, Használd az ellenfél "erejét"
4, Saját "erődet" add hozzá az ellenféléhez
Intenzív gyakorlással a Ving Tzun tanuló megtanulja, hogy egyfajta ellenőrzött és szándékos "feladással" hogyan tudja "kölcsönvenni" az ellenfél támadásának energiáját. A megtámadott testrész ilyenkor olyan módon "töltődik fel", hogy az ellenfél energiáját annak minden erejével azonnal visszairányítja rá.

Láncütések
Amikor a Ving Tzun-harcos egy ütés bevitelével előnybe kerül, akkor nem vonul vissza, hanem gyakran láncütésekkel folytatja a támadást. Ez az egyik leghatékonyabb fegyver, a hagyományos harcművészetek nem ismerik az ellenszerét. Az ütések gyors egymásutánja meghaladja az ellenfél információ-feldolgozó kapacitását, és kétségbeesett védekezésre kényszeríti őt.

Az "egyetemes megoldás", a "középvonal", stb.
A Ving Tzun gazdaságossága e harcművészeti rendszer minden részében megnyilvánul és még a leghaladóbb tanulóknak is meglepetésekkel, és revelációkkal szolgál.
"mi más?"

A Ving Tzun egyéb előnyei
Az önvédelemre helyezett hangsúlyon túl a Ving Tzun gyakorlása még sok más téren is vonzó előnyökkel jár. A következőkben összefoglaljuk azt, amit egy Ving Tzun iskola nyújtani tud:

  • A egyik leghatékonyabb önvédelem
  • A reflexek és reakciók fejlesztése
  • A koncentrálás képességének gyakorlása
  • Légző- és meditációs gyakorlatok
  • Fitness és állóképesség
  • Egy gyakorlatias életfilozófia
  • Jó társaság
  • Vidám szabadidő-eltöltés
  • Egészség
  • "egyedülálló"


A Ving Tzun oktatás 3 része
1. Formák
A "formák" olyan, az önvédelem céljából egységbe rendezett alapvető mozdulatsorokat jelentenek, amelyek hagyományosan elfogadott módon egyúttal hozzájárulnak az általános ellazuláshoz, meditációhoz, és egészséghez is.

2. Chi Sao (ragadós kezek)
A Ving Tzun az egyetlen olyan harcművészet, amelyben benne foglaltatnak ezek a tapintásérzeten alapuló bőrreflexre épülő egyedülálló gyakorlatok. A Chi Sao védekezési reflexek az ellenfél támadásának hatására önkéntelenül és azonnal lépnek működésbe, ezért azok mindig pontosan az adott helyzetre szabottak. A Chi Sao reflexek jóval gyorsabbak a vizuális ingerekre válaszoló szemreflexeknél, így azt is lehetővé teszik, hogy a Ving Tzun-harcos vakon védekezhessen. A Chi Sao az a ragasztóanyag, amely több különálló mozdulatot rendez olyan összefüggő kombinációkba, amelyek nem előre elhatározottak, hanem az adott helyzet igényeihez igazodnak. A Chi Sao nélkül a Ving Tzun csak elkülönült technikai elemek és halott mozgásmintázatok halmaza lenne. Ezért a Chi Sao a Ving Tzun lelke!

3. Lat Sao (gyakorlóharc)
A Ving Tzun célja a harci képességek kifejlesztése. A Lat Sao (amelynek jelentése "szabad stílusú harc") során a Ving Tzun-gyakorló megtanul félelem nélkül szembenézni az egy-az-egyben küzdelemmel, és ellenőrizni tudja felkészültségét anélkül, hogy tartania kellene attól, hogy edzőpartnere megsérülhet. Ez a Lat Sao-t a Ving Tzun egyik legfontosabb és legelőremutatóbb részévé teszi.
"A Ving Tzun nem egyszerűen egy hatékony harcművészet, hanem a tanulásnak is egy hathatós módja"
"a harc"


A harc 5 szakasza
Egy valós önvédelmi helyzetben a becsületesség szabályai amelyek befolyásolhatnák a harc kimenetelét nem léteznek! Éppen ezért mi az oktatás folyamatában is mindig ennek lehető legteljesebb figyelembe vételére törekszünk, és a harci helyzet "öt távolságának" felismerése-alkalmazása is ezen logikus fontosságú elv része.

Az 5 szakasz:
1, a lábainkkal harcolunk
2, a kezeinkkel harcolunk
3, a térdünkkel és könyökünkkel harcolunk
4, fogás, "lezárás", dobás
5, földharc

A Ving Tzun alapelvei a fenti helyzetek mindegyikében sikeresen alkalmazhatóak, ezért van az, hogy olyan sok harcművész fordul a Yong Chun-hez.
"A Yong Chun ott kezdődik, ahol a legtöbb más stílus befejeződik: a megalkuvást nem ismerő belharcnál!"

A Ving Tzun 4 alapelve
A Ving Tzun nem sok egyedülálló technika összefoglalása, hanem egy teljes harcművészeti rendszer
A Ving Tzun az agresszív védekezés stratégiáját követi (Latin: aggredio: közel kerülni valakihez)
A rendszer legmagasabb szintjén négy Ving Tzun-alapelv van:
Ha szabad az út, menj előre!
Ha hozzád ér, tapadj rá!
Engedj neki!
Ha az ellenfél visszavonul, kövesd!